Szociális ágazati videotréning

Gyermekvédelem

Sikeresen alkalmazható a módszer családi krízishelyzetek és a veszélyeztető családokban élő gyerekek családból való kiemelésének megelőzésére. Gyors, intenzív, jól érthető segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akik nagyon elbizonytalanodtak szülői szerepükben vagy alig képesek azt ellátni.

Ugyancsak jól használható a videotréning a családi kapcsolatok erősítésében, különösen egy gyerek gyermekotthonból való hazakerülése vagy új nevelő- vagy örökbefogadó családba kerülése esetén. A gyermekvédelmi rendszer folyamatában hatékonyan tudja segíteni a gyerekekkel foglalkozó szakemberek kapcsolatikészségeinek fejlesztését szorosan kapcsolódva a napi gyakorlati munkájukhoz.

Gyermek- és anyaotthonok

Hollandiában több gyermek- és anyaotthonban a szakmai munka fontos eszköze a videotréning. Ezekben az intézményekben nemcsak a nevelők és a gyerekek (anyák) kapcsolatának elemzésére használják, hanem egy-egy gyerekcsoporttal foglalkozó team munkájának javítására is. Jól egyesíthető a gyermekotthonban és a gyerek eredeti családi környezetében végzett videotréneri munka a gyerek mielőbbi hazakerülése érdekében.

Idősgondozás

Nem csak Hollandiában és Csehországban, de ma már Magyarországon is sikeresen alkalmazzák a módszert az idősgondozásban.

Jól alkalmazható a módszer felnőtteket szolgáló szociális intézményekben a gondozó és gondozott közötti kapcsolat hatékonyabbá tételére, a gondozói munka humanizálásában, és az egyénre szabott gondozási attitűd kialakításában.

Az idős, beteg emberekkel foglalkozó intézményekben ajánlható a módszer olyan gondozóknak és más szakembereknek,

  • akik a szakterületükön még nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal és nyitottak a további tanulásra,
  • akik szeretnének gondozottjaikkal jobb, harmonikusabb kapcsolatot kialakítani,
  • akik nem ismerik gondozottjuk problémás viselkedésének okát (pl. nehezen barátkozik, az indokoltnál nehezebben kommunikál, nem követi a gondozóját stb.),
  • akik szeretnék jobban összehangolni munkájukat.